icon
Linkedin Facebook Instagram YouTube SoundCloud Twitter

Pressiteade: Maksehäiretega ettevõtete arv kasvas aastaga ligi kolm korda

26. aug. 2009

Krediidiinfo Eesti ettevõtete maksekäitumise 2009. aasta esimese poole statistikast selgub, et aastaga on maksehäiretega ettevõtete arv kasvanud 168% protsenti ulatudes 5 877 ettevõtteni. Maksuvõlgadega ettevõtete arv kasvas samal perioodil 24% ja ulatub 16 676 etevõtteni. 

Maksehäireregistri statistika andmetel on kõigi aktiivselt tegutsevate Eesti ettevõtete (u 53 000) maksehäirete summa 2009. aasta esimesel poolel 3,4 miljardit krooni ning maksuvõlgade summa 2,5 miljardit krooni, jagunedes vastavalt 5 877 ja 16 076 ettevõtte vahel. 

Majandussektorite lõikes on maksehäiretega ettevõtete arv aastaga enim kasvanud üllatuslikult põllumajandus- (242%) ning finants- ja kindlustussektoris (225%). Kõige vähem on partneritele võlgu olevate ettevõtete arv kasvanud veevarustus- (73%) ning info ja side sektoris (131%). Maksuvõlgadega ettevõtete arv on enim kasvanud finants- ja kindlustussektoris (42%), kinnisvara- (31%), meelelahutussektoris (30%) ning kõige vähem kutse ja teadustegevuse (18%), haldus- ja abitegevuste sektoris (19%). 

Maakondade lõikes on maksehäiretega ettevõtete arvu kasvuprotsent suurim Järvamaal (337%), Võrumaal (276%) ja Lääne-Virumaal (255%) ning väikseim Põlvamaal (114%). Maksuvõlgadega ettevõtete arvu kasvuprotsent on enim suurenenud Jõgevamaal (45%) ja Lääne-Virumaal (38%) ning kõige vähem Lääne- ja Harjumaal (21%). 

Statistika põhjal on majanduslanguse mõjud jõudnud keskmise suurusega ja suurettevõtete sektorisse, kus aasta jooksul kasvas maksehäiretega ettevõtete arv vastavalt ligi 4 ja 2 korda. 

Aktiivselt tegutsevate ettevõtete hulgas on 30 protsenti ettevõtteid kõrge krediidiriskiga. Teatud sektorites – ehitus, majutus ja toitlustus – ulatub kõrge krediidiriskiga ettevõtete osakaal juba üle 40 protsendi. 

Vaatamata raskele ajale ei ole olnud ligi 90 protsendil aktiivselt tegutsevatel Eesti ettevõtetel poolaasta jooksul võlgu äripartnerite ees ja 70 protsendil ettevõtetel ei ole olnud ühtegi maksuvõlga riigi ees. 

Postituse teema