icon
Linkedin Facebook Instagram YouTube SoundCloud Twitter

Selgub EY Eesti Aasta Ettevõtja 2017

9. märts 2017

Täna, 9. märtsil, selgub EY Eesti aasta ettevõtja 2017 – parimatest parim ettevõtja, kes sõidab Eestit esindama Monacosse, maailma aasta ettevõtja konkursile. Eesti aasta ettevõtja valitakse tänavu juba üheksandat korda ning sellest on kujunenud pingsalt oodatud suursündmus. Creditinfo Eesti AS on ürituse koostööpartner ja hoiab silma peal ettevõtete finantsnäitajatel ning žürii töös osalesime  just selle valdkonna nõustavas rollis.

EY Eesti Aasta Ettevõtja konkursi võitjaks ei valita üksnes numbrite poolest suuremat ja edukamat, vaid hinnatakse inimest, kes on ettevõtte edu looja. Hindamisel lähtub sõltumatu žürii ettevõtja isikust, võttes arvesse tema suhtumist ettevõtlusse avaramalt, panust Eesti majanduse arengusse ja uute töökohtade loomisse ning majandusnäitajaid. Tähelepanuta ei jää ka ettevõtja sotsiaalne panus ja ärieetika.

Käesoleval aastal said Eestis konkursil osalemise kutse enam kui 1600 ettevõtjat. Nende seast valis žürii välja finalistid, kellega saate kohe lähemalt tuttavaks.

 

Foto: Tiit Blaat

Oma lapse mänguväljakust sai alguse edukas perefirma

Kadri Klaasseni (40) ja Rasmus Varunovi (48) pereettevõtte Tiptiptap OÜ esimese liumäe meisterdas pereisa autogaraažis. Tänaseks müüb Baltikumi suurimaks mänguväljakute ja skatepark’ide tootjaks tõusnud firma oma tooteid 22 riiki. Klaassen ja Varunov seisid 2004. aastal tõsise küsimuse ees. Nad ootasid oma esimest last, kuid jäid hätta lapsele koduõuele mängu­platsi rajamisega. Nad lappasid katalooge, ent kodumaised atraktsioonid ei olnud ilusad ega tundunud turvalised. Välismaised aga olid igavad ja kallid.

Ettevõttes töötab täna ligi poolsada inimest. Kadri ja Rasmus tahavad kasvatada firma kolm korda suuremaks. See tähendab suuremat tootmist, milleks maatükk on Saku vallas juba olemas. Naljatamisi nimetavad nad oma ettevõtte direktoriks oma 10aastast poega. „Meilt on tahetud firmat ära osta, kuid me ei müü seda. Me ehitame seda oma lastele – kui keegi tahab seda osta, peab ta meie pojaga rääkima,“ naerab Rasmus. „Me anname oma väärtuse edasi oma lastele ja loome väärtust teistele lastele,“ lisab Kadri.

 

Foto: Rauno Valmar

Ventilatsioonimees nr 1 juhib õhku ja inimesi

Eesti edukaim ventilatsioonisüsteemide tootja Urmas Hiie (52) astus paar aastat tagasi ülikooli, et õppida, kuidas äri tegelikult käib. Tallinnas Peterburi tee ääres, kunagise tehase Metallist aladel asub firma ETS NORDi moodne (ja kindlasti parimatest parima sisekliimaga!) kontor ning järjest laienev tootmine. 18 aastaga on ettevõtja Urmas Hiie kasvatanud oma ettevõtte Eesti suurimaks ventilatsioonisüsteemide tootjaks, hoides turul kindlat liidrirolli. ETS NORD hoolitseb selle eest, et maja ventilatsioon saaks terviklikult valmis kõige täiega, alates õhuvõtust, lõpetades keerukate nimedega vidinatega, nagu sissepuhkeplafoonid, reguleerklapid, mürasummutid, riputuskandurid jms – kuni katuse väljaviskehajutajateni välja.   Eesti firma toodab ventilatsioonitorusid lisaks Tallinnale veel Soomes, Rootsis, taanis ja peagi ka Norras. Urmas ütleb, et “äri peal” ei ole ta kunagi väljas olnud. Pigem mõtleb ta nagu insener. Ent võtab siiski julgelt riske – on pannud oma isikliku vara firma edu nimel panti. Ettevõtja ütleb, et tema kõige suuremad õppetunnid äris puudutavad inimeste juhtimist – tööd inimestega.

Tammod ehitavad ukseäri järgmistele põlvkondadele

Ettevõtlik supervanaisa Raigo Tammo (69) pani paari aastakümne eest aluse kahele lennukale tööstusettevõttele, millest ühe – uksetootja T-Tammer – on tänaseks andnud sama ettevõtliku poja Anti Tammo (39) juhtida.

Eesti suurim terasprofiil- ja silemetalluste tootja ja eksportija on T-Tammer. Firma Peterburi teel asuvast tsehhist pärinevad näiteks Eesti Rahva Muuseumi, Põhja-Eesti Regionaalhaigla, Radissoni hotelli, Tammsaare Ärikeskuse, Tallink Spa Hotelli, Hiltoni ja paljude teiste tuntud hoonete uksed. Ettevõte sai alguse ühest juhuslikust kohtumisest reisilaeval Georg Ots 1990ndate alguses, kus võõras tööstur kutsus Raigo ühte Šveitsi terasprofiilide tehasesse ja istutas talle pähe mõtte, et ta võiks hakata aknaid ja uksi tootma.

Mõeldud – tehtud. 1995. aastal asutaski Raigo pereettevõtte Tammer, teadmata midagi uste tootmisest. Tänaseks on firma kasvanud suurimaks metall­uksetootjaks Baltikumis ning kuulub Põhjamaades oma ala esiviisikusse. Ettevõte valmistab aastas ligi 25 000 ust, millest valdav osa rändab üle regiooni.

Tammode äri tugevaks selgrooks on 5-7 aastaks koostatavad strateegilised planid. Kõik otsused kaalutakse põhjalikult läbi, sõnastatakse selged pikaajalised visioonid. Üritatakse jääda oma liistude juurde ning vältida „hasartmänge“ suurema kasu nimel.

 

Kolm meest tõstavad latti Eesti restoraniäris

Kolm äripartnerit Tõnis Siigur (42), Martti Siimann (46) ja Marko Zukker (43) veavad Eesti üht edukaimat restoraniäri OKO Restoranid OÜ. Täna peitub selle nime all mitu söögikohta: restoran Tuljak Pirital, OKO Kaberneeme, NOA Viimsi veerel mere ääres, samas majas tegutseb ka NOA Peakoka Pool, mis on kaks aastat järjest valitud Eesti parimaks restoraniks. Väärikaid auhindu on pälvinud ka teised sama grupi restoranid.

OKO restoranid on suutnud kokku viia kvaliteedi ja majandusliku edu, mis pole Eesti väikesel turul kerge. Siimann ütleb, et see pole äri millega rikkaks saada, aga igal juhul püüavad nad hoida 10protsendilist kasumimarginaali. Rahaasjad peavad korras olema ja tegevus peab ise ennast tasuma, muidu pole mõtet loota, et jääd püsima ja suudad jätkuvalt head kvaliteeti pakkuda.

 

Viljandist algab robotitega maailmavallutus

Arno Kütt (46) ja Peep Kuld (45) ehitasid üles Eesti suurima mööbliäri, On24 on tõusnud Eesti kõige suuremaks mööblimüüjaks. Nüüd hauvad mehed plaani vallutada pakirobotitega terve maailm, järgnevatel aastatel peaks Peebu ja Arno ettevõtetest suurimaid uudiseid pakkuma tehnoloogiafirma Cleveron AS. Eesmärk on rabav: kui maailmas on praegu üle kolme miljoni sularahaautomaadi, siis tulevikus võiks olla ka pakiautomaate ning -roboteid olla vähemalt sama palju. Ning hea, kui enamik mneist pärineks Vilajndist ja kannaks Cleveroni kaubamärki.

Aasta tagasi sõlmiti koostöölepe USA suurkontserniga Bell & Howell, kelle klientide seas on peaaegu kõik Põhja Ameerika suured posti- ja kullerfirmad. Kokku on lepitud eesmärk müüa Põhja Ameerikas 15 000 pakirobotit, mille hind algab 50 000 eurost.

Hiljuti võitis Cleveron maailma kõige mainekamal postivaldkonna auhindade jagamisel saadetiste kättetoimetamise uuenduste kategoorias esikoha, mida  peetakse postiala Oscariks.

 

Eesti aasta ettevõtja jaoks ei ole konkurss sellega aga veel sugugi läbi

Kohaliku tiitli saajal tuleb sõita juunis Monacosse, kus ta konkureerib 60 ettevõtjaga teistest riikidest maailma aasta ettevõtja ehk World Entrepreneur Of The Year’ tiitlile. Ürituse suurejoonelisust kinnitab fakt, et Monaco on koht, kus saavad kokku ja vahetavad ideid ärimaailma absoluutsed tipud.

Maailma aasta ettevõtja tiitlile on varem kandideerinud teiste seas Delli arvutite looja Michael Dell, ­LinkedIni asutajad Reid Hoffman ja Jeff Weiner, Amazon.comi looja Jeff Bezos, maailmakuulsa Cirque du Soleil’ asutaja Guy ­Laliberté ning tuntud mänguarendajad Mikael Hed (Rovio) ja Ilkka Paananen (Supercell).

Soovime edu kõikidele finalistidele!

Artikkel on refereeritud Eesti Ekspressi eriväljaandest “Aasta Ettevõtja 2017

 

Postituse teema
×

Creditinfo Operations