icon
Linkedin Facebook Instagram YouTube SoundCloud Twitter

Ettevõtte taustaga tutvumine aitab langetada läbimõeldud otsuseid

24. jaan. 2019

Ettevõtete tausta kontrollimine on eraisikutele sama oluline kui firmadele. Nii nagu ettevõtted kontrollivad enne äritehingute tegemist partneri tausta, tuleb ka eraisikutel ettevõtetega tehingud tehes veenduda firma usaldusväärsuses. Ettevõttega põhjalikum tutvumine aitab langetada läbimõeldud otsuseid ning väldib võimalikke ebameeldivaid olukordi. Näiteks tööle asudes selgub, et ettevõttel on makseraskused ning ei suuda välja maksta lubatud töötasu.

Hea näide on ka olukord, kui oled otsimas uut töökohta. Tööpakkumisi vaadates tuleb süveneda pakkumise sisusse, kuid tähelepanu tuleb pöörata ka ettevõttele, kes tööd pakub. Näiteks oled enda jaoks leidnud huvitava tööpakkumise aga firma on tundmatu, siis enne kandideerimist on soovitatav kontrollida, millise ettevõttega on tegu. Ka siis kui ettevõtte on teinud juba ametliku tööpakkumise on hea enne selle aktsepteerimist kontrollida üle ettevõtte profiil.

Teine hea näide on investeerimine ühisrahastusplatvormi, mis maailmas kiiresti populaarsust koguvad. Selleks, et veenduda, kas paigutad oma raha turvalisse kohta on mõistlik põhjalikult tutvuda ettevõtte taustaga. Enese turvatunde tagamiseks on hea omada detailset ülevaadet ettevõtte maksekommetest ning majandus- ja finantsolukorrast.

Kuidas kontrollida ettevõtte tausta?

Kõikide Eestis tegutsevate ettevõtetega saab kiirelt ja mugavalt tutvuda läbi Minu Creditinfo portaali. Ettevõtte tausta kontrollimiseks tuleb Minu Creditinfo teenuste menüüst valida “Ettevõtete raportid” ning sisestada paremasse otsingulahtrisse ettevõtte nimi. Seejärel avatakse teile vastava ettevõtte profiil E-Krediidiinfo veebilehel. Ühtlasi annab Minu Creditinfo portaal soovitusi raportite osas, mis aitavad saada põhjaliku ülevaate ettevõtte taustast:

  • Krediidireitingu raport – on kõige põhjalikum ja detailsem hinnang ettevõtte maksekommetele, majandus- ja finantsolukorrale;
  • Maksehäirete raport – annab täieliku ülevaate ettevõtte võlgnevustest eraettevõtetele (Ametlikus Maksehäireregistris registreeritud võlad) ja Maksu- ja Tolliametile;
  • Faktiraport – annab tegeliku pildi ettevõttest, tutvustab juhtkonda ja omanikke, põhilisi majandusnäitajaid, meediakajastust ja võlgnevusi;
  • Aastaaruanne – põhjalik ülevaade ettevõtte möödunud aasta tegevusest ja tulevikuplaanidest. Raport pärineb Äriregistrist ja on koopia Äriregistrile esitatud aruande originaalist.

Mida ettevõttega tutvudes tähele panna?

  • Tuvasta tehingupartneri registrikood. Veendu, et ettevõte on olemas ja tegutsev.
  • Vaata ettevõtte vanust – pika ajalooga firma puhul võib olla kindlam, et ta suudab finantskohustusi täita ka rasketes oludes.
  • Kes on omanik, kes on seotud isikud? Seotud isikute taustakontroll aitab määratleda ettevõtte usaldusväärsust.
  • Kas on olemas maksuandmed, kas firma on käibemaksukohuslane? Kas on tasutud riiklikke- ja tööjõumakse? Maksuandmed on märk, et ettevõte tegutseb.
  • Uuri, kellel on ettevõtte esindusõigus – see aitab vältida vaidlusi, kas tehing oli korrektne või mitte.
  • Vaata tegevuslubade olemasolu. Kui ettevõte tegutseb alal, mis eeldab tegevusluba, tuleb uurida ka lubade olemasolu.
  • Vaata Äriregistri kandeid, sagedased muudatused registrikaardil võivad olla ohu märk.

Ettevõtte usaldusväärsust näitab ka E-Krediidiinfos firma nime juures kuvatav “Edukas Eesti Ettevõte” märgis, millega Creditinfo Eesti tunnustab ettevõtteid, kel on hea majandusolukord, tublid finantstulemused ning korrektne maksekäitumine.

Postituse teema
×

Creditinfo Operations