icon
Linkedin Facebook Instagram YouTube SoundCloud Twitter

Pressiteade: Pankrottide arv vähenes 43% võrra

28. mai 2008

Krediidiinfo ASi kaheksandat aastat koostatavast Eesti pankrottide uuringust selgub, et kuigi ettevõtete arv Eestis on viimastel aastatel kiiresti kasvanud, näitab pankrottide arv juba neljandat aastat langustrendi. 

Möödunud aastal kuulutati Eestis välja 202 ettevõtte maksejõuetus, seega vähenes pankrottide arv 2006. aastaga võrreldes 43 protsendi võrra. 2007. aastal pankrotistus 0,18% kõigist ettevõtetest ehk iga 565. ettevõte. 

Kuna pankrotiprotsess on suhteliselt pikk ja keeruline, ei ole majanduse jahenemine 2007. aasta pankrotistatistikat mõjutanud. Küll aga võib täheldada pankrottide arvu kasvu 2008. aasta esimese nelja kuu jooksul, mil kuulutati välja 120 maksejõuetust. Seega võib prognoosida, et käesoleval aastal pankrottide arv küll pisut suureneb, kuid arvatavasti ei ületa pankrotiettevõtete osakaal kõigist ettevõtetest 2006. aasta taset. 

Tavaline pankrotiettevõte on suhteliselt madala käibe ning suure kahjumiga töötav omakapitalita firma. Iseloomulikuks on pikaajalised võlgnevused maksu- ja tolliametile – ligi pooltel 2007. aastal pankrotistunud ettevõtetest esinesid pidevad maksuvõlad juba enam kui aasta enne maksejõuetuse väljakuulutamist. 

Uuringu tulemused näitavad tugevat seost pankrotistumise tõenäosuse ning Krediidiinfo reitingu vahel, seega on ettevõtte pankrotti võimalik reitingu abil ette näha. Nimelt said 86% möödunud aastal pankrotistunud ettevõtetest viimase esitatud majandusaasta aruande põhjal nõrga Krediidiinfo reitingu. Väga hea reitinguga ettevõtteid pankrotiettevõtete hulgas ei olnudki ja hea reitinguga oli vaid 4% pankrotiettevõtetest. 

Suurima pankrotistumise määraga piirkond Eestis on endiselt Ida-Virumaa, kus ettevõtte tõenäosus pankrotistuda on peaaegu kaks ja pool korda suurem kui Eestis keskmiselt. Tegevusaladest on suurima pankrotiohuga töötlev tööstus ja toitlustus, kus pankrotistub 3,8 ettevõtet iga1000 ettevõtte kohta. 

Võrreldes teiste Euroopa riikidega on Eesti pankrotistumise määr keskmisest tunduvalt madalam – 18 pankrotti 10 000 ettevõtte kohta. Kõige väiksem on pankrotistunud ettevõtete osakaal Poolas – vaid 1 pankrot 10 000 ettevõtte kohta. Kõige rohkem on pankrotte Luksemburgis, kus iga 10 000 ettevõtte kohta on 256 pankrotti. Lätis ja Leedus on vastavalt 128 ja 252 pankrotti 10 000 ettevõtte kohta. 

Postituse teema
×

Creditinfo Operations