icon
Linkedin Facebook Instagram YouTube SoundCloud Twitter

PIIGS-maadele lisaks on pankrottidega hädas ka Ida-Euroopa

20. märts 2012

Rahvusvahelise äriteabe valdaja Creditreformi pankrotiülevaate järgi vähenes pankrottide arv mullu Euroopa riikide võrdluses Eestist kiiremini vaid Lätis. Samas teistel Ida-Euroopa riikidel nii hästi ei läinud.

Lisaks palju räägitud kriisiriikidele Kreekale (+27,3%); Hispaaniale (+18,7%); Portugalile (+17,1%) ja Itaaliale (+16,9%), kasvasid püsiva maksejõuetuse juhtumid 2011. aastal hoogsalt ka Bulgaarias (+114,3%); Sloveenias (+32,4%); Tšehhis (+21,5%) ja Ungaris (+16,2%). Mis võis olla selle põhjuseks?

Arengufondi majanduseksperdi Heido Vitsuri sõnul võib pankrottide arvu väga oluliselt mõjutada kohalike pankade ja nende emapankade olukord. Kui krediiditingimused järsku halvenevad ja krediidikraanid kinni keeratakse, järgnevad pankrotid. Vitsuri hinnangul oli näiteks Bulgaarias seni suur roll just Kreeka pankadel.

Firmade refinantseerimisvõimalused on kogu Euroopas halvenenud, kirjeldab ka Creditreform. See peaks 2012. aastal mõjutama mitmeid Kesk-Euroopa riike (ka näiteks Rumeeniat ja Horvaatiat), kust Lääne-Euroopa finantsasutused raha emafirmadesse suunavad.

“Üldist suhtelist suurt pankrottide arvu eelpool nimetatud riikides põhjustab ilmselt ka nede endi nigel majanduskasv või retsessioon,” kommenteeris Vitsur. “Nii näiteks on Tšehhi ja Sloveenia majandused olnud tugevalt ekspordile orienteeritud ja teiste maade nõudluse vähenemine mõjutab neid väikse siseturu tõttu tugevamini.” Vitsuri sõnul on Tšehhi hädade põhjuseks tähtsaima majanduspartneri Saksamaa kasvu aeglustumine möödunud aasta lõpus.

“Sloveenias oli see ennekõike puidutööstus, mis sai 2011 kõvasti sugeda, mitmed suured firmad selles sektoris pankrotistusid,” seisab Creditreformi ülevaates. Ungari olukord on keeruline nõrga valuuta pärast. Creditreformi analüüsi kohaselt on paljud sealsed ettevõtjad raskustes, kuna saavad kauba eest siseturul forinteid, laenud tuleb tasuda aga välisvaluutas.

 

Postituse teema