icon
Linkedin Facebook Instagram YouTube SoundCloud Twitter

Eesti populaarseima ettevõtlusvormi, osaühingu omakapitali määradest 2022. aasta näitel

27. apr. 2023

e-Krediidiinfo abil on kõigil huvilistel võimalik tutvuda iga ettevõtte põhikapitali suurusega. Põhikapitali suurus on hea näitaja, mille alusel hinnata ettevõtte suurust ning usaldusväärsust – on ju põhikapital see viimane allikas, mida saab kasutada ettevõtte finantskohustuste täitmisel.

Proff paketiga liitunud klientidel on võimalus näha ka ettevõtte omakapitali suurust ning vaadata selle trendi – keskkonnas on avaldatud viimase 3 aasta omakapitali suurused.

Omakapitali näitaja on üks tähtsamaid ettevõtte tugevuse hindamisel. Kindlasti tuleb jälgida, et omakapital oleks positiivne ehk ettevõttel oleks varasid rohkem kui kohustusi. Väiksem omakapital näitab, et ettevõttel võib jääda puudu vahenditest tagasilöökidele vastupidamiseks, tuues esile nii suure riski.

Eesti suurima omakapitaliga osaühingud
Otsing Äriregistri andmebaasist näitab, et suurima omakapitaliga ettevõtted on Eestis:
• OÜ Notorious (omakapital 1 166 342 465 €)
• Mordor Management OÜ (omakapital 833 974 991 €)
• MM Grupp OÜ (omakapital 554 979 000 €)
• Elektrilevi OÜ (omakapital 509 979 000 €)
• OÜ Biofuel (omakapital 496 157 000 €)

Eesti tavapäraseim omakapitali suurus
Eesti on hinnatud maailma parimaks ettevõtte asutamise kohaks – ettevõtet saab meil asutada ka 1 eurosendise põhikapitaliga . Varasemalt võis OÜ-de puhul jätta sissemakse üldse tegemata, kuid alates 01.02.2023 enam OÜ puhul sissemakset tegemata jätta ei saa. Samas kaotas riik ära miinimumkapitali nõude, st võimalik on ka 1 sent osakapital.

Äriregistri andmetel on 49 tuhat ettevõtet asutatud sissemakset tegemata, kusjuures enim selliseid ettevõtteid asutati just 2020. aastal. Kui vaadata, milline on enamlevinuim põhikapitali suurus Eesti ettevõtetel, siis selleks on 2 500 eurot.

Postituse teema