icon
Linkedin Facebook Instagram YouTube SoundCloud Twitter

Creditinfo maksehäireregistri kasutusmahud I kvartalis

9. apr. 2024

Creditinfo Eesti hallatav maksehäireregister kajastab eraisikute ja ettevõtete võlgnevusi ja aitab seeläbi taha arukaid krediidiotsuseid. Tegemist on esimese ja kvaliteetseima võlaandmeid sisaldava registriga, mis asutati 2001. aastal koostöös Eesti pankadega.

Eestis on kümneid tuhandeid maksehäiretega isikuid
Kehtivate maksehäiretega eraisikuid oli 2024. aasta I kvartali lõpu seisuga pea 57 000. Võrreldes aastataguse perioodiga kahanes arv pea 4%.

Võla likvideerimisel märgitakse kehtiv maksehäire lõpetatuks – 2024. aasta l esimese kvartali lõppedes oli lõpetatud maksehäirega eraisikuid ligi 110 000 (kasv 3%).

Lõpetatud maksehäire näitab, et võlgnevus on tasutud, ent samas annab krediidiandjale hoiatuse, et isikul on olnud minevikus probleeme arvete tasumisega ja see võimaldab täpsemini tema krediidivõimelisust hinnata. Lõpetatud maksehäireid avaldatakse eraisikute puhul veel kuni 5 aastat pärast maksehäire lõpetamist.

Maksehäiretega ettevõtete arv on pea 20 000
Kehtivate maksehäiretega juriidilisi isikuid ehk ettevõtteid-asutusi oli 2024. aasta I kvartali lõpu seisuga 19 948. Seega on toimunud võrreldes eelmise aastaga vähenemine 5%. Lõpetatud maksehäiretega juriidilisi isikuid oli 31 877 (vähenemine 3%).

Ettevõtete puhul avaldatakse veel 7 aastat pärast maksehäire lõpetamist antud infot.

Maksehäireregistris on kehtivaid maksehäireid üle 170 tuhande
Eraisikute kehtivaid maksehäireid oli 2024. I kvartali lõpuga pea 130 000, püsides aasta võrdluses samal tasemel. Lõpetatud maksehäireid oli maksehäirega eraisikutel ligi 369 000, mis on kasvanud 9%.

Kehtivaid juriidiliste isikute maksehäireid oli 2024. I kvartali lõppedes 40 859, aastaga on näitaja kahanenud pea 8%. Lõpetatud juriidiliste isikute maksehäireid oli 62 660, vähenedes suurusjärgus 5%.

Maksehäirete koguarv kasvab
Kokku oli Creditinfo maksehäireregistris avaldatud kehtivaid maksehäireid ca 170 500. Kui liita sellele ka lõpetatud maksehäirete info, on maksehäireregistri maksehäirete koguarvuks ligi 605 000, mis on võrreldes 2023. aasta I kvartali lõpuga võrreldes kasvanud 4%.

Kõigil Eesti ettevõtetel on võimalus sisestada maksehäireid Creditinfo maksehäireregistrisse. Tutvu teenusega https://www.e-krediidiinfo.ee/maksehaired

Postituse teema