icon
Linkedin Facebook Instagram YouTube SoundCloud Twitter

2011. aasta pankrotid – kes vaadata oskas, teadis ette

22. märts 2012

Mullu pankrotistus 623 ettevõtet, mida on pea 40% vähem kui 2010. aastal. Kuid paljudel juhtudel oli püsiv maksejõuetus mitme raske aasta tagajärg. Kui vaadelda ettevõtteid, kelle suhtes mullu pankrotimenetlus algatati, võib väita, et sel korral hüüdis õnnetus tulles ning püsiv maksejõuetus oli enamjaolt ette ennustatav.

Kõige selgemalt peaks makseraskuste ohule juba ettevõtte tegutsemise ajal viitama ettevõtte krediidireiting. Meie majandusuuringute juht Anne-Ly Otsa sõnul oli just mulluste pankrotistujate hulgas palju neid, kel juba mõnda aega reaalne tegevus ja seetõttu ka reiting puudusid. “Mingisugustki käivet näitas viimasel aastal vaid kuuendik pankrotistunutest, ülejäänud ei tegutsenud juba varem – pankrotini jõudsid kriisiaastatel vaevelnud firmad,” selgitas Anne-Ly.

Peatsele pankrotile viitas aruannete esitamata jätmine, sest enam kui kuuesajast firmast täitis seda kohustust mingilgi määral vaid 114. Nende ettevõtete müügitulu oli 2010. aastal 22 miljonit eurot.

“Keskmiselt on omakapital vähenenud viimasel aastal 96%, kahjum kerkib, laenukohustused ei vähene ja likviidsused on väga madalad,” loetles Ots tüüpilise pankrotistuva ettevõtte näitajaid. “Sisuliselt tegutsesid mullu pankrotini jõudnud teiste isikute varade arvelt ja 77% pankrotiettevõtetest oli veel üleval ka maksuvõlg riigi ees.”

Reiting näitab olukorda erapooletult
Kui siiski võtta vaatluse alla 2011. aastal maksejõuetuteks tunnistatud firmade krediidireitingud pankrotimenetlusele eelnenud ajal, mil firmad veel aktiivselt tegutsesid, selgub, et reiting oli hädade ennustamises suhteliselt täpne.

“Enamus ettevõtetest olid omal ajal reitinguga C; B; või BB. Need nõrgad reitingud anti neljale viiendikule nüüd pankrotistunud ettevõtetest,” selgitas Ots. “Vaid ühel ettevõtetest oli veel tegutsemise ajal reiting AA, kuid seejärel läks olukord kehvemaks ja viimastel aastatel reitingut firmale anda ei saanud.”

Anne-Ly Otsa sõnul võiks seega tõdeda, et tänane halb reiting tähendab, et kui ettevõte ei lähe kohe pankrotti, halveneb tõenäoliselt tema olukord siiski niipalju, et pankrot võib järgneda mõne aja pärast. Täna on kõik valdkonnad muutunud konkurentsitihedamaks ja hõlptulu lootus turul puudub, see tähendab, et imeväel tervenemisi Eesti äris napib.

Milline on ettevõtte krediidireiting ja kas firma esitab ikka korrektselt majandusaruandeid on oluline info – selle järgi saavad äripartnerid õigeaegselt hinnata partneri maksejõuetust. Eestis juhtub sageli, et raskustes ärid vinduvad enne lõplikku likvideerimist aastaid. Kui aga jälgida partneriga toimuvat, ei tule pankrot üllatusena ning suured kahjud jäävad partneritel kandmata.

Kui pankrotiuuringu järgi oli kõige rohkem maksejõuetusse langejaid 2009. aastal, siis mullu paranes olukord jõudsasti. 1000 ettevõtte kohta sattus mullu pankrotti keskmiselt 3,9. Anne-Ly Ots avaldas, et ka tänavu on pankrottide arvus toimunud väike langus, seda näitab ettepiilumisena koondatud kahe esimese kuu statistika.

Postituse teema