icon
Linkedin Facebook Instagram YouTube SoundCloud Twitter

Mida toob aasta 2015 Eesti krediidiinformatsiooni turule?

13. jaan. 2015

<img class="alignleft wp-image-743 size-thumbnail" title=" vector designed by Freepik” src=”http://blog.krediidiinfo.ee/wp-content/uploads/2015/01/2015-150×150.png” alt=”2015″ width=”150″ height=”150″>1. Hinda läheb toorandmete töötlemine ja info tõlgendamine. Töötlemata andmeid on palju ja seega on suur oht nendesse nö ära uppuda. Andmete tõlgendamine ja  infomüra vähendamine saab oluliseks väljakutseks krediidiinformatsiooni pakkujatele, sest eeldab kompetentsi ja klientide usaldust.

2. Eraisikute krediteerimine muutub vastutustundlikumaks. Riik karmistab nõudeid eelkõige mitte-pankadest tarbijakrediidi pakkujate tegevusele ja seab konkreetsed reeglid järgmiste seadusemuudatuste abil:

    • Krediidiandjate- ja vahendajate seaduse muudatus (jälgi menetlust siit) seab muuhulgas Finantsinspektsioonilt tegevusloa taotlemise kohustuse, konkreetse tarbija krediidivõimelisuse hindamise korra ja selle järelevalve ning nõuded töötajate pädevusele.
    • Võlaõigusseaduse ja tarbijakaitseseaduse muudatusega seatakse ülempiir eraisikult nõutavatele sissenõudmiskuludele ja täpsustakse viivise regulatsiooni.
    • Reklaamiseaduse muudatustega seatakse täiendavad nõuded tarbijakrediidi reklaamile ning käib diskussioon selle üle, kas keelata reklaamimine tele- ja raadioprogrammides.

3. Tööd alustab Krediidiinfo poolt loodav Positiivne Register, mis aitab kaitsta eraisikut võimalike makseraskuste eest. Tegemist on krediidiandjate vahelise andmevahetussüsteemiga, mis võimaldab saada infot eraisiku kohustuste kohta teiste krediidiandjate juures. Info abil saab teha vastutustundlikke krediidiotsuseid ja kaitsta eraisikut ülelaenamise eest.

Postituse teema