icon
Linkedin Facebook Instagram YouTube SoundCloud Twitter

Tiptiptap: kui oled oma valdkonna suunanäitaja, pead tajuma ka vastutust

26. jaan. 2021

Tiptiptapis on ettevõtte loomisest peale peetud olulisimateks tegevuspõhimõteteks ambitsiooni mõelda ja plaanida maailma mastaabis, teha koostööd kogenud professionaalidega ning hoida tähelepanu kvaliteedi ja disaini sünergial.

Kui püüda leida praegusest kriisist midagi head, siis on selleks üha laiemalt leviv arusaam, kui oluline on toetada kodumaiseid ettevõtteid. Tiptiptap on oma valdkonnas järjest tuntum tegija kogu maailmas, kuid kodumaal juhtub aeg-ajalt praegugi, et firmat peetakse vaid välismaise toodangu vahendajaks. Et Jüris tegutseb maailmatasemel, kuid omamaine mänguväljakutootja, kes annab tööd Eesti inimestele, tuleb paljudele siiani üllatusena.

Kõik sai alguse koduõuelt

Eestimaa lastele on Tiptiptapi mänguväljakud tuttavad juba nii pikalt, et üks põlvkond särasilmi on vahepeal suureks saanud. Perefirma omanike endi lapsed nende hulgas. „Tiptiptap sai alguse 2004. aastal tänu väikesele Mariile, kelle isa Rasmus soovis rajada lapsele koduaeda mänguplatsi. Selgus nukker tõsiasi, et kodumaiste atraktsioonide valik on pea olematu. Kallis importkaup aga ei õigustanud oma hinda ei välimuse ega funktsionaalsusega,“ meenutab Tiptiptapi administratiivjuht Kadri Klaassen.

Algne pettumus muutus kiiresti lennukaks ideeks. Kodune garaaž, vajalikud tööriistad ja appi tulnud sõber olid kõik, mida läks vaja sobiva atraktsiooni valmimiseks. „Tegelikult sattusid mehed nii hoogu, et valmis lausa kaks toodet. Et oma kätetööle kõrvaltvaataja hinnang saada, mindi laadale, kus mänguväljak kiirelt uue omaniku leidis. Töö sai kiita ja tunti aktiivselt huvi, kust selliseid tooteid osta saaks. Päeva lõpuks oli otsus sündinud – tuleb ise tootma hakata!“ kirjeldab Klaassen.

Turvalisuses allahindlust ei tee

Tiptiptapi jaoks on turvalisus olnud algusest peale üks peaeesmärke. „Võib-olla ongi meie kiire arengu ja suurepärase kvaliteedi taga Tiptiptapi sünnilugu, sest nii nagu vanem soovib parimat oma lastele, soovib ta seda ka teistele pisipõnnidele. Lapsevanemad aduvad ju väga teravalt, kui oluline on mänguvahendite turvalisus. Loomulikult on toodete juures olulised värvid, disain, materjalid, funktsioonid, kuid turvalisus on alati kõige tähtsam,“ kinnitab Klaassen. Eestis on Tiptiptap ainus mänguväljakute tootja, kelle tooted on TÜV-sertifitseeritud.

Peetri park

„Sellest, kui tooted vastavad vaid tootja kinnitusel kehtivatele nõuetele, ei peaks tellijale piisama. See on sama hea, kui isehakanud hambaarst kirjutab endale litsentsi ja hakkab hambaid ravima. Kas usaldaksite end sellise doktori hoolde? Aga oma lapsed?“ võrdleb Klaassen ning rõhutab, et toodete vastavust kehtivale standardile peab kinnitama tootjast sõltumatu, akrediteeritud ettevõte. „TÜV-sertifikaadid on mänguväljakute ja skatepark’ide puhul kliendi jaoks parim kinnitus, et tegemist on ohutusnõuetele vastava tootega. Teistesse riikidesse ei ole ilma sertifikaadita tooteid üldse võimalik müüa,“ selgitab Klaassen.

Kataloogitooted või erilahendused?

Kui moemaailmas võivad trendid muutuda igal hooajal, siis mänguväljakute ja rulaparkide puhul hinnatakse pigem stabiilsust ja disaini ning kvaliteeti, mis kestab pikalt. „See aga ei tähenda, et meil pidevalt midagi erilist ei loodaks – vastupidi! Oleme koostööpartnerina hinnatud ka seetõttu, et mängleva kergusega saavad Tiptiptapis teoks kõige pöörasemadki erilahendused,“ räägib Klaassen. Kuidas toimivad koos paindlikkus, loovus ja erinevad nõuded, näeb kõige paremini üha uutest valmivatest erilahendustest.

Eesti Ajaloomuuseumi Maarjamäe lossi park, Eesti Rahva Muuseumi mänguala, Peetri park, Järveküla mänguväljak, Kuressaare Pargi lasteaia ning Vastseliina ja Haaslava lasteaia mänguväljakud – need on vaid mõned näited erilahendustest. „Alati ei pea erilahenduse põhjuseks olema pretensioonikas keskkond, muinsuskaitsenõuded või arhitekti visioon. Fantaasial võib lasta ka niisama lennata, sest isegi üks eriline toode võib anda mänguväljakule selle „miski“, mis meeldib nii väikestele kui suurtele,“ tõdeb Klaassen.

Vastseliina lasteaed

Tiptiptapi tootevalik on suur, nii et ka tavatoodete seast valides saab komplekteerida just sellise mänguväljaku, nagu vaja. „Siiski tasub alati vaadata, millised lisavõimalused ühe või teise atraktsiooniga kaasnevad, näiteks erinevad värvilahendused, temaatilised paneelid jms. Aastatega on klientidel välja kujunenud oma lemmiktooted ja alati ollakse meeldivalt üllatunud, kui selgub, et tuttav toode saab olla tavapärasest erinevates toonides või saab seda täiendada mõne teise mänguelemendiga,“ kirjeldab Klaassen.

Tootjast tervikliku liikumiskogemuse pakkujaks

Koos tootmise kasvuga on aastatega laienenud ka Tiptiptapi tootevalik. Mitmekülgsete mänguväljakute kõrval on kindla koha sisse võtnud rulapargid, mis sobivad hästi noorte- ja vabaajakeskuste, linnaparkide, elurajoonide haljasalade ja koolide juurde. Kuid ka see pole kõik, sest Tiptiptap toetab inimeste aktiivset tegutsemist palju laiemalt. Loome spordiplatse, välijõusaale, tervisespordiradasid, pargiinventari – ikka selleks, et sõltumata vanusest oleks kõigil võimalik tunda rõõmu värskes õhus liikumisest.

Nii võib öelda, et Tiptiptapist on saanud aastate jooksul tervikliku liikumiskogemuse pakkuja: olles disainerid, kes mõtlevad kasutajale ja turvalisusele; projekteerijad, kes töötavad täpselt ja efektiivselt; tootjad, kes turvalisi materjale kasutades ja vastupidavaid lahendusi luues mõtlevad keskkonnale; paigaldajad ja hooldajad, kelle jaoks on tähtsad korrektsus, kiirus ja hea lõpptulemus; koostöötegijad, kelle jaoks on tähtsad klient ja tema eesmärgid.

Põltsamaa rulapark

Testitud neljal aastaajal, keskkonda väärtustades

Et atraktsioonid ei kaotaks aastate jooksul omadustes ja välimuses, tuleb neid testida kõige ekstreemsemates tingimustes. Tiptiptapi mänguväljakud jõuavad tänapäeval nii riikidesse, kus valitseb aastaringne palavus, kui ka sinna, kus möllavad lumetormid või orkaanid. Et päike, tuul, vihm ja lumi mänguväljakutele liiga ei teeks, tuleb täpselt teada, millised materjalid millistes tingimustes ennast õigustavad.

Keskkonnasõbralik mõtteviis on tänapäeva tootmises enesestmõistetav. Mänguväljakute valdkonnas saab keskkonnamõju vähendada hooldusvabade tootesarjadega. Kuna tooted ei vaja hooldust, ei pea neid ka pikki aastaid välja vahetama. „Arendame Tiptiptapi uusi tooteid sooviga säästa keskkonda ja leida uusi keskkonnasõbralikke lahendusi. Meil on tulemas uued tooted taaskasutatud materjalidest või täiesti looduslikest ökomaterjalidest. Ka oma tootmisjäägid oleme viinud miinimumini ja nende taaskasutus toimub näiteks pakendamisprotsessis. Sel viisil mõtleme ka meie tulevikule ning anname oma panuse keskkonnahoidu,“ räägib Klaassen.

Uuri ettevõtte kohta lähemalt.

Tiptiptap Facebookis
Tiptiptap YouTube’is
Tiptiptap Instagramis

Postituse teema