icon
Linkedin Facebook Instagram YouTube SoundCloud Twitter

Plaat Detaili roheline tulevik: tootmisettevõte paigaldab päikesepaneele oma energiavajaduse tarbeks

21. sept. 2022

Plaat Detail tegeleb mööblimaterjalide impordi ja hulgimüügiga Baltimaades ning kõrgsurvelaminaadiga kaetud mööbli ja sisustuskomponentide tootmise ja hulgimüügiga. Ettevõtte käive kasvas möödunud majandusaastal pea 30% võrreldes 2020. aastaga. Eksport moodustas 2021. aastal üle poole müügitulust. Plaat Detaili toodete peamised turud on Soome, Läti, Leedu, Norra ja Taani. Nii kodu- kui ka lähiturgudel toimuva aktiivse arendus- ja ehitustegevuse tuules võib sel aastal prognoosida uut müügitulu rekordit. Kulude poole pealt mõjutavad ettevõtte majandustulemusi tugevalt toorme- ja energiahinnad, mis on võtnud suuna ülespoole Venemaa algatatud sõjast alates.

Mitu majanduslangust üle elanud firma nägi ette toorainekriisi tekkimist ja suurendas alates 2021. aastast oluliselt laovarusid, mis aitas tagada stabiilsed tarned klientidele, isegi kui nõudlus kasvas. „Majanduskriisid ja ootamatud olukorrad on meie jaoks alati osutunud arengut stimuleerivaks,“ jagab kogemusi ettevõtte tegevjuht Karmo Lomp. „Muutunud olud sunnivad mugavustsoonist välja tulema, innustades loovalt mõtlema ja ergutades uuendustele. Kriisides oleme suutnud oma toodete portfelli oluliselt laiendada. Teame, et ellu jäävad need, kes ei kohku, vaid kohanevad. Enne 2008. aasta majanduskriisi oli Plaat Detail keskendunud peamiselt Eesti turule. Languse ajal hakkasime otsima uusi väljundeid eksportturgude näol ja kiiresti kasvas ekspordi osakaal koduturust suuremaks. Meie ajaloos on olnud määrava tähtsusega ka õigesti ajastatud julged investeerimis- ja laienemisotsused. Hea meel on tõdeda, et võetud riskid on end õigustanud.“

Edufaktorid on tarnekindlus, kvaliteet ja paindlikkus

Ettevõte on oma peamiseks eesmärgiks võtnud pakkuda kõrgsurvelaminaati ja laminaadist valmistatud tooteid lühima tarnetähtajaga ja parima kvaliteediga. Tänu suurele laoseisule suudab Plaat Detail tagada kiired tarned üle Baltikumi: laotoodete puhul kulub tellimusest kauba tarneni maksimaalselt 48 tundi. Ettevõtte toomisüksused on võimekad ja tegutsevad paindlikult, pakkudes ehitusprojektidele rätsepalahendusi. Plaat Detaili täisautomaatne lamineeritud toodete tehas on üks Põhjamaade suurim. Pakkudes stabiilselt kõrget toodete ja teenuste kvaliteeti on nad teeninud välja koostööpartnerite usalduse ja head pikaajalised ärisuhted.

Koduturule valmistatakse laia valikut pooltooteid: köögi tööpindu, mööbliuksi, aknalaudasid ja muid sisustuselemente. Plaat Detaili peamised kliendid on mööblitootjad, sisustus- ja ehitusettevõtted ning ehitusmaterjalide kauplused.

Välisturgudel on oluliseks nišiks arenenud koostöö laevandussektoriga, kellele luuakse sisustuslahendusi ja valmistatakse mööblikomponente. Välja on arendatud võimekus pakkuda kiireid tarneid erinevate lahendustega makettidele – eelkõige kaalu vähendamiseks ja suurema tulekindluse saavutamiseks. Näiteks on käsil suuremahuline koostöö Lõuna-Korea laevaehitusprojektidega.

2021. aastal tõi Plaat Detail turule esimese päris oma toote: VAGA akustiliste omadustega disainpaneeli. VAGA disainpaneel koosneb polüestervildist ja lamineeritud dekoratiivribadest. Paneelil kasutatud polüestervilt koosneb pea täielikult taaskasutatud plastpudelitest. Toode kogub üha enam populaarsust nii era- kui ka avalikes projektides.

Tulevik on roheline

Euroopat raputav sõda on küll paljudes majandusharudes pidurdanud konkreetse kuju võtnud rohepöörde plaane, kuid energiasõltumatust ja kuluefektiivsust taotlevad ettevõtted on nüüd veelgi enam motiveeritud innovatiivseid lahendusi leidma ja rakendama. Plaat Detail on üks suunanäitajatest kohalike tootmisettevõtete seas, kes on asunud roheenergiasse investeerima. „Selle aasta augustis alustasime päikesepaneelide paigaldamist oma tootmishoone ja kontori katusele. Meie eesmärk on, et vähemalt 1/3 meie energiatarbimisest on taastuvatest allikatest,“ selgitab tulevikuplaane ettevõtte tegevjuht. „Äriprotsessi oluline osa on tootmise optimeerimine – sellega tegeleme järjepidevalt. Sealhulgas investeerime oma tootmishoone ressursitõhususse ja tootmise digitaliseerimisse,“ lisab Lomp.

Tootjad, kelle laminaadibrände Plaat Detail esindab, on kõik rohelise mõtteviisiga. Kuulutakse ühtsesse gruppi, mille üheks eesmärgiks on ökoloogilise jalajälje vähendamine. Tootjad hindavad oma toodete keskkonnamõjusid kogu elutsükli jooksul.

Alates 2014. aastast on Plaat Detailil FSC sertifikaat ja õigus müüa FSC väitega toormaterjali ning alates 2020. aastast ka toota FSC väitega toodangut. Rahvusvaheliselt tunnustatud FSC ehk Forest Stewardship Councili (eesti k Metsahoolekogu) väljastatav sertifikaat annab tunnistust sellest, et tooted on pärit vastutustundlikult majandatud metsadest, arvestades kõigi seotud osapoolte keskkondlikke, ühiskondlikke ja majanduslikke huvisid.

Väärtuse loomine igal tasandil

„Organisatsiooni ja meeskonnana on meie jaoks oluline tõepoolest esindada oma väärtusi,“ selgitab müügidirektor Ergo Jupitov. „Järjepidevalt panustame materjaliteadlikkuse tõstmisesse oma koostööpartnerite hulgas. Oleme valdkonna eksperdid ja meie missioon on oma teadmisi jagada, et väärt materjalidest ja lahendustest saaks kasu kõik kliendid. Tahame, et inimesed teaksid kõrgsurvelaminaadi omadusi, eeliseid ja erinevaid kasutusvõimalusi interjöörilahendustes.“

Niisamuti kuulub Plaat Detaili väärtuste hulka ühiskonnast ja keskkonnast hoolimine ning jõukohase panuse andmine. „Meie meeskonnas on oluline koht Astangu Kutserehabilitatsiooni Keskusest tulnud inimestel, kellele pakume tööd. Oleme alati olnud avatud erivajadustega inimeste kaasamisele oma tööprotsessidesse. Aastate jooksul on olnud palju erinevaid toetatud projekte heategevuse, spordi- ja kultuurivaldkonnas, mida oleme pidanud ühiskondlikult oluliseks. Sel aastal oleme loomulikult pannud õla alla Ukrainas toimuvas sõjas kannatajate abistamisele ja toetamisele. Samuti oleme võtnud kindlalt plaani anda tulevikus oma panus Ukraina riigi uuesti ülesehitamisel,“ lisab tegevjuht.

Arukate juhtimisotsuste eestvedamisel ja hästi hoitud meeskonna toel on ettevõte kasvanud veerand sajandi jooksul edukaks põhjamaise kultuuriga ettevõtteks. Ligi viitkümmet Plaat Detailis töötavat inimest ühendab meeskonnaks sõbralik ja toetav õhkkond, ühised eesmärgid ja koostööoskuste tähtsustamine. Motivatsiooni panustada aitavad hoida nii grupi- kui ka individuaalkoolitused, ühised üritused ja tähistamised. Silmaringi laiendavad tarnijate ja nende tootmisüksuste külastused. Konkreetselt kokkulepitud väärtused on Plaat Detaili meeskonnas ausus, vahetu suhtlemine ja sõbralikkus.

Postituse teema