icon
Linkedin Facebook Instagram YouTube SoundCloud Twitter

Turvaliseimad ärivaldkonnad 2024. aastal

4. märts 2024

Eesti majandus on languses juba teist aastat järjest ning selget tõusu on Eesti Panga prognooside kohaselt oodata alles aastal 2025.

Majandusanalüütikute hinnangul on erinevate majandussektorite kindlustunne halvenenud ja paranemise märke turg veel ei näita. Seega keeruline on ennustada, millistel ettevõtetel on üldises majanduslanguses võime näidata kasvu.

Majanduslanguses reageerivad ettevõtted turumuutustele viisil, kus kärbitakse oma tegevusmahte või halvemal juhul suunatakse ettevõte likvideerimisele. Kui varasemate majanduslangus-aastate puhul oli mõneti turvasadamaks IT sektor – suutes siiski kasvada sh läbi ekspordi ning värvata ka uusi töötajaid, vedades mh palgakasvu – siis käesolevas kriisis samad trendid enam ei tööta, sest löögi all on ka need, kel läinud siiani järjepidevalt hästi.

Üleüldises languses on siiski kriisikindlaid ärisektoreid
Tulevikku vaadata on alati keeruline, selmet veel keset kriise. Creditinfo kauaaegsed andmevood aga annavad võimaluse läbi minevikuandmete leida neid ettevõtteid ja sektoreid, kes on hoidunud võlgadest & taganud kasvavad tuluvood pea kõigis kriisides.

Meie andmeallikaid rakendades on sõltumata keerulisest majandusolukorrast võimalik leida sektoreid, mis on majanduskliima kõikumistele olnud järjepidevalt tugevust üles näidanud. Vaadates eeskätt nt maksehäirete esinemissagedust ettevõtete tegevusvaldkondades, näeme et keskmisest väiksema riskiga paistavad teiste hulgas silma eeskätt need 5 sektorit:

  • Info ja side
  • Finants- ja kindlustustegevus
  • Haridus
  • Kutse-, teadus- ja tehnikaalane tegevus
  • Tervishoid ja sotsiaalhoolekanne

Antud valdkondades tegutsevad ettevõtted paistavad silma eeskujuliku maksekäitumisega ning satuvad makseraskustesse teiste sektoritega võrreldes vähem. Üldiselt paistavad need sektorid ka välja majandusliku stabiilsuse vaatenurgast ning kui kaardistada sektoris tegutsejad ka Creditinfo reitingu alusel, leiame A+gruppi kuuluva reitinguga ettevõtete näol Eesti kriisikindlaimad tööandjad.

e-Krediidiinfo abil on kõigil huvilistel võimalik tutvuda iga Eesti äriühingu majandusinfoga. Proff XL paketiga liitunud klientidele kuvame iga ettevõtte juures ka valgusfoori laadse ohuhinnangu, kus teatud andmete (värske majandusaruanne) puudumisel või võlgade (maksehäireregistris, EMTA ees) olemasolul hoiatame kasutajat antud ettevõtte eest.

Postituse teema