icon
Linkedin Facebook Instagram YouTube SoundCloud Twitter

Makseprobleemidega ettevõtete arv kasvas esimesel poolaastal 42 protsendi võrra

25. sept. 2008

Krediidiinfo ASi Eesti ettevõtete maksekäitumise 2008. aasta esimese poole statistikast selgub, et aastaga on makseprobleemidega ettevõtete arv kasvanud 42 protsendi ehk 934 ettevõtte võrra. 

Maksehäireregistri statistika andmetel ulatus kõigi aktiivselt tegutsevate Eesti ettevõtete (u 52 000) maksehäirete summa 2008. aasta esimesel poolel 1,4 miljardi kroonini ning kasvas võrreldes 2007. aasta sama perioodiga 285 protsendi võrra. 

Majandussektorite lõikes on maksehäiretega ettevõtete arv aastaga enim kasvanud kinnisvara- ja ehitussektoris ning hotellide ja restoranide hulgas. Kõige vähem on makseprobleeme energia-, gaasi-, vee ja põllumajandusettevõtetel. 

Maakondade lõikes on maksehäiretega ettevõtete arv suurenenud enim Pärnumaal (51%), Tartumaal (49%) ja Harjumaal (43%). 

Statistika põhjal on ebasoodne konjunktuur kõige rohkem mõjutanud alla 10 töötajaga ettevõtteid – võlaprobleemidega ettevõtete arv kasvas sektoris aastaga 116 protsenti. Kõige kindlamini tunnevad ennast 250 ja enama töötajaga suurettevõtted, kes on võrreldes eelmise aastaga suutnud maksehäireid hoopis vähendada. 

Krediidiinfo avaldab esmakordselt aktiivselt tegutsevate Eesti ettevõtete maksekäitumise statistika tegevusalade lõikes. Informatsiooni kasutatakse igapäevaselt Krediidiinfo statistilistes mudelites – reitingutes – krediidihinnangute arvutamiseks. 

Krediidiinfo andmetel on tüüpilise Eesti firma klientide hulgas 18% ettevõtteid, kelle krediidirisk on kõrge. See näitab, et ettevõtetel on viimane aeg hakata suuremat tähelepanu pöörama krediidijuhtimise teemale. 

Postituse teema