icon
Linkedin Facebook Instagram YouTube SoundCloud Twitter

Krediidiinfo ettevõtluspäeval: Kuidas lihtsate võtetega välistada pettusi ja krediidikadusid?

4. okt. 2012

Huvi Tallinna ettevõtluspäeval kavas olnud krediidijuhtimise seminari vastu oli suur. Krediidiinfo asedirektor Alar Jäger rääkis rohkem kui 70 ettevõtlushuvilisele, kuidas  pettusi, võlgu jäämisi ja arvete tasumisega venitamist lihtsate võtetega vähendada.

Alari sõnum kuulajatele oli: “keskenduge müügile, mitte konkurentide kahjustamisele või konfliktidega tegelemisele!” Alati on parem panustada pettuste ja krediidikadude ennetamisele müügieelselt, nende tekkimisel aga vältida edasisi kadusid. Edu toovad suur käive ja efektiivsus.

Eestis on krediteerimine normaalne ja tavapärane äritegemise osa. Enamik probleemidest on välditavad lähenemisega “usalda aga kontrolli”. “Tähtis on aru saada, et halbu maksjaid ja pettureid esineb, aga neid on vähe. Samas on just nemad väga aktiivsed krediiti küsima,” selgitas Alar. Tema sõnul on oluline säilitada tehingutest kirjalik jälg ning teha taustauuringuid.

Lihtsad kuid vajalikud sammud tehingupartneri tausta uurimiseks, mille puhul on abi

E-Krediidiinfost:

  • Tuvasta tehingupartneri registrikood. Veendu, et ettevõte on olemas ja tegutsev.
  • Ettevõtte vanus – pika ajalooga firma puhul võib olla kindlam, et ta suudab arved tasuda ka rasketes oludes.
  • Kes on omanik, kes on seotud isikud? Seotud isikute taustakontroll aitab määratleda partneri usaldusväärsust.
  • Kas on olemas maksuandmed, kas firma on käibemaksukohuslane? Maksuandmed on märk, et ettevõte tegutseb.
  • Uuri, kellel on ettevõtte esindusõigus – see aitab vältida vaidlusi, kas tehing oli korrektne või mitte.
  • Kui ettevõte tegutseb alal, mis eeldab tegevusluba, tuleks uurida ka lubade olemasolu.
  • Vaata äriregistri kandeid, sagedased muudatused võivad olla ohu märk.
  • Võlgnevused – kuigi võlgadele pööravad ettevõtted palju tähelepanu, ei ole mõistlik võlgnevuste põhjal krediidiotsuseid teha, sest kui võlad käes, on juba liiga hilja. Võlgnevuste teket tuleb ennetada. Teisalt esineb ettevõtetel sageli lühiajalisi võlgu, mis nende krediidivõimet ei kahjusta.
  • Finantsandmed (aastaaruanne, käive, kasum) annavad põhjalikumalt aimu ettevõtte ärimudeli toimimise ja käekäigu kohta.

Ettevõtjatel, kes siiski juba probleemidega silmitsi, on Alari sõnul targem loovutada võlgnikuga tegelemine spetsialistide hoolde, näiteks vajaliku oskusteabega ja suhtluskogemusega inkassofirmale. Ettevõttel on tulusam tegeleda oma põhitegevusega, sest selles ollakse kordi efektiivsem.

Ettevõtluspäevalised lahkusid seminarilt aga teadmisega, et hetkel on Eesti firmade krediidivõime väga hea, kuna pärast majandussurutist on alles jäänud peamiselt tugevad ja toimivad ärid.

Vaata rohkem pilte Facebookist 

Postituse teema