icon
Linkedin Facebook Instagram YouTube SoundCloud Twitter

Eesti üheksa priimusettevõtet

29. okt. 2014

reiting_aaaPikaajaliselt AAA-reitinguga ettevõtete juhid tunnistavad, et suurepärane reiting on vastutustundliku finantsjuhtimise tagajärg. Ettevõtteid, kes on viis aastat järjest pälvinud Krediidiinfo parima reitingu ja näidanud seega suurepärast finantsseisu ja –distsipliini kogu selle aja vältel, on Eestis vaid üheksa.

Ühe pikaajaliselt AAA-reitingut hoidva ettevõtte, AS Nuia PMT, nõukogu esimehe Toivo Kõssi sõnul on kõrge reiting pankade ja teiste firmadega suhtlemisel alati olnud plussiks. “Ka ise oleme uute klientide puhul alati vaadanud Krediidiinfost infot firma kohta,” lisas Kõss. Eduka Eesti Ettevõtte tunnistust omava Nuia PMT kõrge reitingu on taganud korrektne maksetähtaegadest kinnipidamine.

Eesti Höövelliist OÜ juhataja Andrus Rooks rääkis, et suurepärane reiting on eduka tegutsemise tagajärg ja oluline on jätkusuutlik kasumlikkus, mille üheks alustalaks on likviidsus.

Kui madal reiting paneb häirekellad helisema küll, siis positiivsesse infosse suhtutakse skeptilisemalt. Kes reitingu kriteeriume ei tunne, ei oska ka väga kõrget krediidireitingut hinnata. Näiteks Eesti Höövelliist OÜ juhataja Andrus Rooksi sõnul ei pruugi ka AAA-reiting olla piisav fakt usalduse tekitamiseks. “See on positiivne asjaolu, kuid äri alustamisel tehakse ikkagi lisaks päring krediidikindluse suhtes vastavatest institutsioonidest,” rääkis Rooks. Tema sõnul on tähtsad korras finantsaruanded, mida ka reiting tegelikult kajastab.

Balti Autoosad AS juht Sten Pertens sõnas, et suurepärane reiting on kujunenud iseenesest. “Põhjus on selles, me ei ole oma kasumit välja võtnud, vaid jätnud kapitali firmasse. Saame oma investeeringuid ise rahastada ja ettevõte on väga hästi kapitaliseeritud,” selgitas Pertens.

Sten Pertensi sõnul ei ole AAA-reiting suurt edu andnud, sest Balti Autoosade koostöö oma partneritega on pikaajaline ja ilmselt on ettevõte partneritele niigi ärisuhetes usaldusväärne partner. “Sellega on huvitav vastuolu, et vanale olijale hea reiting suurt juurde ei anna, kuid uutele alustajatele, kellele hea reiting kasu tooks, seda ei omistata,” kommenteeris Pertens. “Meil rakendub uutele klientidele üldjuhul rangem krediidipoliitika, kuid kui leiaksime uue partneri, kes esitaks andmed, et tal on hea krediidireiting, siis võiks seda otsuste puhul arvestada küll,” lisas Pertens.

Eesti Loto AAA-reiting on tulenenud ettevõtte tegevuse iseärasusest, mille juures on riske võimalik edukalt maandada. “See ei ole olnud eesmärk omaette, pigem on tegu osaga ettevõtte kuvandist ja usaldusväärsusest,” selgitas ettevõtte juhatuse esimees Heiki Kranich. “Juhul, kui Eesti Loto peaks soovima laenu võtta, väljenduks otsene kasu tõenäoliselt madalamas laenuintressis,” arvas Kranich. Eesti Loto jälgib krediidireitinguid uute lepingute sõlmimise korral: “Näiteks on väga ebatõenäoline, et väga halva krediidireitinguga ettevõte võiks saada Eesti Loto edasimüüjaks,” ütles Eesti Loto juht.

Krediidiinfo andmetel on 5 aastat järjest pälvinud kõrgeima AAA-reitingu järgmised ettevõtted:

NUIA PMT AS Nuia PMT on Eesti kapitalil põhinev hüdrauliliste silindrite ja metallkonstruktsioonide valmistaja. Viljandimaal Karksi-Nuias asuv firma annab tööd ligi 75 töötajale
EESTI AGA AS AGA on laia LNG ja biogaasi toodete ja -teenuste valikuga gaasitarnija. AGA kuulub ülemaailmsesse kontserni The Linde Group
EESTI HÖÖVELLIIST OÜ 1993. aastal asutatud Eesti Höövelliist toodab ettevõtte profiilliiste. Suure-Jaani ettevõte toodangut turustatakse Eestis edasimüüjate kaudu.
SAINT-GOBAIN GLASS ESTONIA SE Saint-Gobaini kontserni kuuluv firma tegeleb autode esi- ja küljeklaaside, klaaspakettide ja karastatud klaasi tootmisega ning autoklaaside müügi ja paigaldusega. Saint-Gobain Glass Estonia tegutseb alates 1989. aastast.
BALTI AUTOOSAD AS Baltimaade suurimaid autovaruosade maaletoojaid ja hulgimüüjaid alustas Eesti varuosaturul 1995. aastal. 70 töötajaga ettevõte turustab kaupa edasimüüjate kaudu, kuid ettevõtte juhtimisel tegutseb Fixuse kauplustekett.
EESTI LOTO AS Riigile kuuluv loteriiorganisatsioon korraldab hasartmänge ja kihlvedusid ning pakub alternatiivi rasketele hasartmängudele. Eesti loto opereerib muu hulgas lotomänge Eurojackpot, Bingo Loto, Viking Lotto, Keno Loto.
SKINEST RAIL AS Skinest Rail on rahvusvaheline raudteekontsern, mis tegutseb raudteeveeremi müügi, rendi ja remondiga ning tagavaraosade müügiga. Lisaks Eestile tegutsevad suurettevõtte tütarfirmad kaheksas riigis.
WÜRTH AS Tegemist on rahvusvahelise tööriistade ja muude rauakaupade hulgimüügifirma Eesti haruga. Würthil on üle Eesti mitukümmend esindust.
VARA SAEVESKI OÜ 2000. aastast tegutsev puiduettevõte toodab ja müüb okaspuu peenpalkidest saematerjali. Tartumaal Vara külas asuval firmal on ka Eduka Eesti ettevõtte sertifikaat.

Reiting on tõestus ettevõtte usaldusväärsusest

Tänases äris on usaldus väga oluline. Krediidiinfo koostab krediidihinnanguid selleks, et ettevõtetel oleks lihtsam teha äris vajalikke otsuseid usaldusväärsuse kohta ja saada müügitehingute korral kiiret nõu, kellele ja kui palju krediiti müüa. Reiting on krediidihinnangu oluline komponent.

Igale ettevõttele automaatselt arvutatav Krediidiinfo reiting on koondhinne, mis kajastab firma majandus- ja finantsseisu ning maksekombeid.  Seega on Krediidiinfo Reiting usaldusväärne tõestus ettevõtte võimest oma kohustusi täita.  Reitingu mudel on välja töötatud rahvusvaheliste standardite järgi ning selle töökindlust testitakse regulaarselt Eesti andmete põhjal.  Näiteks ainult üks tuhandest AAA või AA reitinguga ettevõtetest satub makseraskustesse või pankrotti järgneva aasta jooksul.

Maailmakuulsad reitinguagentuurid annavad krediidireitinguid nii riikidele, pankadele kui suurfirmadele. Samasuguse hinnangu Eesti ettevõtetele annabki Krediidiinfo reiting. Krediidiinfo reitingu koondhindeid tähistatakse täheühenditega:

Reiting

Eesti ettevõtete jagunemine
AAA Suurepärane 0,8%
AA Väga hea 14,1%
A Hea 22,5%
BBB Rahuldav 32,5%
BB Kasin 20,7%
B Nõrk 8,4%
C Mitterahuldav 1,0%

Nagu näha kuulub kõige enam ehk kolmandik Eesti ettevõtetest rahuldava (BBB) hinnanguga saanud ettevõtete hulka. Samas leidub nii mitterahuldava (C) kui ka suurepärase (AAA) reitingu saanud firmasid mõlemaid umbes 1% kõigist ettevõtetest.

Reiting sisaldub põhjalikemates Krediidiinfo raportites, mida saab hankida iga ettevõtte kohta e-krediidiinfo.ee keskkonnas. Kõige põhjalikum krediidianalüüsi vahend on Krediidireitingu raport. Selles sisaldub lisaks krediidihinnangule ka kogu faktiline teave ettevõtte kohta, näitks viimase kolme aasta finantsandmed, kokkuvõte võlgnevustest, majandus- ja finantsseisust jms.

Postituse teema