icon
Linkedin Facebook Instagram YouTube SoundCloud Twitter

Pressiteade: Maksuvõlgadega ettevõtete arv on viie aasta järel taas tõusuteel

26. aug. 2015

Krediidiinfo AS värskest Eesti ettevõtete maksekäitumise statistikast selgub, et 2015. aasta esimesel poolel on maksuvõlgadega ehk riigile võlgu olevate ettevõtete arv pöördunud viie-aastase langustrendi järel taas tõusule. Samal ajal jätkas maksehäiretega ehk äripartneritele võlgu olevate ettevõtete arv mõõdukat vähenemist. 

Maksuvõlgadega ettevõtete osakaal suurenes aastaga 4,6 protsendilt 5,3 protsendile, kokku on võlgu 3 634 aktiivselt tegutsevat Eesti ettevõtet. Maksuvõlgadega ettevõtete osakaal on suurenenud pea kõikides tegevusalades, neist suurima osakaaluga on majutus ja toitlustus- (10%), ehitus- (9,4%) ja töötleva tööstuse sektor (8,6%). Maksuvõlgadega ettevõtete arv on suurenenud ka kõikides maakondades. 

Maksehäiretega ettevõtete arv jätkas mõõdukat vähenemist ning kokku on maksehäiretega ettevõtteid 3,1 protsenti ehk 2 125 aktiivselt tegutsevat ettevõtet. Kõige rohkem on maksehäiretega ettevõtteid majutus ja toitlustussektoris (7,2%) ning ehitussektoris (5,4%). 

Samuti on aastaga vähenenud võlasummad. Maksehäirete ehk ettevõtete omavahelised võlasummad vähenesid (-3,7%), moodustades kokku veidi üle 33 miljoni euro. Keskmine maksehäire summa oli 871 eurot. Kolmveerand maksehäirete kogusummast kuulus kahele sektorile – ligi 46% mäetööstuse ja töötleva tööstuse sektorile ning 23% veondus ja laondus sektorile. 

Maksuvõlgade summa ehk ettevõtete võlad riigi ees vähenesid (- 5,5%), moodustades kokku 23,3 miljonit eurot. Keskmine maksuvõla summa oli 2 241 eurot. Kogusummast ligi kolmandik kuulus jae- ja hulgimüügi sektorile, 20% tööstussektorile ning 14% ehitussektorile. 

Kõrge krediidiriskiga ettevõtete osakaal on küll 2015 esimesel poolaastal pisut suurenenud, kuid jääb siiski madalale tasemel (11,9%), aktiivse konkurentsi tingimustes võiks vastav näitaja olla 12-15 protsendi piirides. Samal ajal on teistest valdkondadest pea kaks korda kõrgema krediidiriskiga (23,3%) majutus- ja toitlustussektor, kus igal neljandal ettevõttel on suur võla tekkimise oht. 

Ettevõtete maksekäitumise statistika põhineb Krediidiinfo Maksehäireregistri ning Maksu- ja Tolliameti andmetel. Valimi suuruseks on 68 823 aktiivselt tegutsevat Eesti ettevõtet. 

Krediidiinfo AS on rahvusvaheline krediidiinformatsiooni koguja, töötleja ja vahendaja, kelle põhitegevuseks on Eesti ettevõtete finantsriskide maandamine. Krediidiinfo kuulub globaalse infoteenuste pakkuja Experian ettevõtete hulka. Experian nimetati 2015. aastal ajakirja Forbes poolt üheks maailma innovaatilisemaks ettevõtteks. 

Täismahus uuringuga saab tutvuda siin: http://www.krediidiinfo.ee/files/mhrstatistika_2015_esimesel_pa.pdf 

Lisainfo: 
Alar Jäger, Krediidiinfo AS asedirektor 
T: 665 9611; E: alar.jager@krediidiinfo.ee 

Postituse teema
×

Creditinfo Operations