icon
Linkedin Facebook Instagram YouTube SoundCloud Twitter

KUULA SAADET | Creditcast: mis asi on uus kontoteabe teenus?

16. dets. 2021

Vahest olete kuulnud midagi kahest terminist nagu PSD2 (Payment Service Directive 2) ja open banking. Kuid seda, mida need tähendada võiksid pole teadvusse jõudnud? Stuudios selgitab mõlemad terminid lahti CreditInfo juhatuse liige, Baltikumi IT-juht Elari Tammenurm. Saadet juhib ajakirjanik Ando Sinisalu.

„ELi vaatest on uue makseteenuste direktiivi mõte olnud tekitada uusi võimalusi ja avatust üsna kinnisel pangandusteenuste turul. Uue direktiiviga pääsevad palju laiemad huvilised pakkuma teenuseid, mis on pigem IT kui pangandusega seotud,” räägib Tammenurm.

Saate mõttes keskendutakse kahele erinevale fookusele: esiteks erinevate maksete algatamise temaatika ehk kuidas eri makseid eri pankade vahel toimivad, kes neid juhib. Senini on maksete tegemine igas asendis olnud pankade käes. Uue direktiivi mõte on muuta see valdkond palju avatumaks, et enamad, mittepangandussektori ettevõtted saaksid litsentsi omamisel erinevaid makseteenuseid pakkuda, makseid eri osapoolte vahel vahendada.

„CreditInfo keskendub aga direktiivi ühele teisele punktile ehk siis pankades olevate kontoinfo mugavamale kättesaamisele. Senini on iga konto seisukorra kohta info saamine käinud PDF kujul ja nii, et infot tuleb pangalt eraldi iga konto kohta küsida. Uus direktiiv lubab andmeid küsida lihtsamalt, kiiremalt ja mugavamalt. Peamiselt tähendab see kontoteabe info liikumise automatiseerimist,” selgitab Tammenurm.

Reaalmaailmas on sellest kõige enam kasu näiteks e-kaubanduses, kus maksete sooritamine peab olema kiire, mugav ja mis peamine odav. „Selleks, et nii meie kui kogu Euroopa e-kaubandus saaks areneda ja teha uue hüppe on meil vaja tuua maksete hind alla. Seda suudavadki teostada eraldi ettevõtted, mis ei ole pankadega seotud,” selgitab IT-juht.

Kuula viimast Creditcast’i salvestust siit: https://soundcloud.com/creditcast/kuula-saadet-creditcast-mis-asi-on-uus-kontoteabe-teenus

Postituse teema